דיאטה ים תיכונית
דיאטה ים תיכונית:
דיאטה זו נקראת כך מכיוון שהיא מאופיינת במזון שאופייני למדינות שממוקדמות באגן הים התיכון.
דיאטה זו מכילה שפע ירקות/פירות, דגנים מלאים, אגוזים, זרעים ושמן זית. וגם כמות מתונה של דגים, פירות ים, עוף, ביצים, גבינות, יין אדום וכד'.
חשוב לציין שיש יותר מדרך אחת בה ניתן לעשות דיאטה ים תיכונית, זו דיאטה עם עקרונות מנחים שבבסיסם דגש על אוכל מקומי וטרי, צריכה גבוהה של ירקות ופירות והקפדה על כמות מספקת של מים. מומלץ להמנע בדיאטה זו מבשר אדום, מזון מעובד, משקאות קלים, סוכר וקמח לבן.
היתרון המרכזי בדיאטה זו הוא בכך שיש שילוב של מזון מן הצומח בצורתו הטבעית.
מה הדגשים המרכזיים בתזונה?
ירקות ופירות טריים, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, גרעינים ועשבי תיבול.
דגים/עוף ןהודו במידה מועטה עד בינונית.
בשר בקר וחמאה ניתן לשלב במידה מועטה.
ביצים, מוצרי חלב, גבינות רזות ויוגורט.
שומן - בעיקר שמן זית אך גם אגוזים, זרעים, זיתים.
אלכוהול - צריכה מתונה, בעיקר של יין ובשילוב עם הארוחות.
פעילות גופנית מתונה שמשתלבת בחיי היום יום בעבודה בבית ובגינה, במטבח ובשדה.
הפקדה על מנוחה, אכילה בצצותא, בילוי עם המשפחה.
יתרונות הדיאטה:
קל להתמיד איתה בשל מגוון רחב של מזון.
מומלצת בקרב ארגוני הבריאות הבינלאומיים מכיוון שהוכחה כמובילה לירידה מובהקת בסיכון למחלות לב וכלי דם, הורדת מדדי דלקת, בריאות העצם ועוד.
חסרונות הדיאטה:
יכולה להיות יקרה בקניית הרכיבים.
תיתכן השמנה בקרב מי שאינם מאזנים כראוי בין הרכיבים.
הרכב הדיאטה עלול להוביל למחסור בסידן וברזל במידה והרכיבים לא מאוזנים.